консультація для дорослих
пн-пт: 8:30-15:30

консультація для дітей
пн-пт: 8:30-15:30

госпіталізація
для дітей

вул. Братиславська, 5а,
м. Київ, 02166

Презентація нового методу ранньої діагностики токсичного ураження нирок

21-06-2016

21 червня в Інституті серця відбулася конференція на тему “Рання діагностика токсичного ураження нирок”.

Вперше в Україні запроваджено нові методи ранньої діагностики ураження нирок на базі Інституту серця МОЗ України. Це дозволить контролювати стан нирок для проведення успішних операцій на серці і подальшої реабілітації.

Зі вступним словом про актуальність проблеми ниркової недостатності і інформативності сучасних методів лабораторної діагностики виступив завідувач кафедри функціональної діагностики НМАПО ім. П.Л. Шупика професор Жарінов О.І. Продовжив виступ Президент Всеукраїнської Ради Захисту Прав та Безпеки Пацієнтів Сердюк В.Г. з доповіддю про доцільність призначень пацієнтам з групою ризику лабораторних тестів NAG, NGAL , ЦИСТАТИНа С.

Детальніше про значення та застосування в практиці дуже важливих лабораторних досліджень NAG, NGAL , ЦИСТАТИНа С розповіла в своїй доповіді доцент кафедри Клінічної лабораторної діагностики імені П.Л.Шупика В’юницька Л.В.

Красовська Л.Л., лікар-лаборант Інституту серця, надала статистичні дані пацієнтів з виявленою патологією нирок, які напрацьовувалися протягом декількох місяців із застосуванням даних тестів.

Дані лабораторні тести є дуже важливими і показовими для виявлення ранньої ниркової недостатності у хворих на цукровий діабет, серцево-судинними захворюваннями, вагітних жінок, дітей з нирковою патологією.

Всі вищевказані дослідження проводить клініко-діагностична лабораторія Інституту серця.

На конференції були присутні лікарі різних спеціальностей: нефрологи, гінекологи, педіатри. Також були запрошені лікарі-лаборанти, завідувачі лабораторій з інших медичних установ міста Києва. У конференції взяв участь Саганенко В.А, директор компанії «ОМБ», в якій лабораторія Інституту серця замовляє реагенти для визначення цих важливих і показових тестів.

Поки дослідження (NAG, NGAL) проводяться тільки в лабораторії Інституту серця.

“Іформаційно:

В Україні спостерігається високий рівень ускладнень пов’язаним з ураженням нирок. В світі розроблені сучасні та ефективні методи ранньої діагностики ураження нирок на до клінічному етапі. Але на жаль захмарна вартість діагностики (від 1 500 грн. за один аналіз) не дає можливості для широкого застосування в Україні. Провідні науковці України, за участі фахівців ДОЗ КМДА, Карлового університету (Прага) та Інституту серця МОЗ України розпочали впровадження нового та економічно доцільного методу ранньої діагностики пошкодження нирок в Україні. Гостре пошкодження нирок (ГПН) – широко поширений і надзвичайно небезпечний стан, який, несвоєчасно діагнотується і є причиною несприятливих наслідків, в тому числі, летального. Так ГПН зустрічається у тяжкохворих (до 25%), які поступили у відділення інтенсивної терапії. Смертність в разі даної патології складає близько 40-50%, якщо ж ступінь порушення функції такий, що потребує ниркової замісної терапії (гемодіалізу), рівень смертності зростає до 60%. Вперше в Україні впроваджено нові методи ранньої діагностики ураження нирок на базі Інститу серця МОЗ України. Це дозволяє контролювати стан нирок задля проведення успішних операцій на серці та подальшої реабілітації.”

 



Right Menu Icon