консультація для дорослих
пн-пт: 8:30-15:30

консультація для дітей
пн-пт: 8:30-15:30

госпіталізація
для дітей

вул. Братиславська, 5а,
м. Київ, 02166

Прес-конференція за результатами другої в Україні операції з імплантації механічного серця

17-10-2016

17 жовтня 2016 р. відбулася прес-конференція за результатами другої в Україні операції з імплантації механічного серця, яка напередодні була успішно проведена в Інституті серця молодій жінці – Людмилі Філяренко.

img_2838Нагадаємо, що операція була проведена 16 жовтня 2016 р. командою фахівців Інституту серця під керівництвом генерального директора Інституту, кардіохірурга Бориса Тодурова за участі німецьких колег – професора Крістофа Шміда (Christof Schmid), керівника департаменту кардіоторакальної хірургії університетської клініки Регенсбургу, доктора Ерселя Сімона (Ersel Simon), кардіолога з клініки Berlin Heart, Кютера Штефена (Küther Steffen), біоінженера з клініки Berlin Heart. Операція тривала близько чотирьох годин. Людмила успішно відновлюється після операції і вже спілкується із своїми лікарями.

У прес-конференції взяли участь Борис Тодуров – директор Інституту серця, Ірина Сисоєнко – народний депутат України, заступник голови Комітету ВР з питань охорони здоров`я, Ігор Кузьмич – завідувач відділенням інтенсивної терапії для дорослих, доктор Ерсель Сімон (Ersel Simon) – кардіолог з клініки Berlin Heart, Кютер Штефен (Küther Steffen) – біоінженер з клініки Berlin Heart.

Борис Тодуров подякував усім причетним до операції, та привернув увагу до того, що операції з імплантації механічного серця є містком, який дозволяє пацієнту дочекатись пересадки донорського органу, але українські реалії такі, що через недосконалість законодавства трансплантація донорських органів в Україні фактично заморожена, що фактично приречує на смерть сотні людей, яких трансплантація може врятувати. Іншою проблемою є фінансування, зокрема кошти на придбання механічного серця (близько 120 тис. євро) шукають із залученням благодійників, збір коштів здійснюється Фондом «Серце на долоні» (ww.serdze.org.ua) із залученням телебачення, інтернету та різних благодійних заходів. Фактично, два механічних серця, що вже імплантовані українським пацієнтам були отримані у борг під чесне слово Бориса Тодурова, а зібрані на сьогодні кошти, на жаль, не покривають і третину необхідної суми.

 

press_conference_mech_heart2Народний депутат України Ірина Сисоєнко повідомила, що можливість рятувати життя шляхом імплантації механічного серця- надзвичайно важливий крок для України, і вона дуже розраховує, що вже до кінця цього року вони зможуть подати на голосування до сесійної зали Верховної Ради законопроект про трансплантацію і Верховна Рада його проголосує.

Пані Ірина додала, що доки народні депутати підготують законопроект до другого читання, пройде певний час, і, навіть якщо з наступного року вже буде прийнято Закон про трансплантацію, все одно буде потрібен час для того, щоб процес запрацював. Але весь цей час є люди, які потребують трансплантації серця, і їдуть заради цього за кордон. Потребу  цих людей наша держава фінансово не забезпечує. Як заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, Ірина Сисоєнко звернулась і до в.о. міністра охорони здоров’я пані Уляни Супрун і до голови бюджетного комітету з тим, щоб на наступний рік була сформована державна програма міністерства охорони здоров’я для закупівлі необхідної кількості механічних сердець.

За словами пані Ірини, цю потребу якомога швидше має сформувати МОЗ, орієнтуючись на кількість таких пацієнтів, і коли в кінці грудня прийматиметься бюджет на 2017 рік, дуже важливо, щоб ці кошти вже були там закладені.

Сподіваймось, що у найближчому майбутньому ще багато людських життів буде врятовано за допомоги механічних сердець, а закон про трансплантацію нарешті запрацює, і українські пацієнти матимуть шанс отримати відповідну медичну допомогу у себе на батьківщині.

 



Right Menu Icon